Jūsų pirkinių krepšelyje nėra prekių.

Club5

Kiek ir ko galima valgyti?

Kad būtume sveiki ir palaikytume gerą fizinę formą bei figūrą, privalome valgyti skirtingų tipų maisto produktų. Visi tikriausiai žinome šią taisyklę, tačiau ar žinome, ką būtent ir kiek reikia valgyti, kad organizmas gautų visų reikalingų medžiagų ir nekauptų nepageidaujamų riebalų.

Stebuklingo mitybos rato galia

Kad būtume sveiki ir palaikytume gerą fizinę formą bei figūrą, privalome valgyti skirtingų tipų maisto produktų. Visi tikriausiai žinome šią taisyklę, tačiau ar žinome, ką būtent ir kiek reikia valgyti, kad organizmas gautų visų reikalingų medžiagų ir nekauptų nepageidaujamų riebalų.

Mitybos ratas

Mitybos ratas - tai apskritimas, kuriame sudėti įvairiausių tipų maisto produktai, galintys pagerinti žmogaus fizinę būklę. Apskritimas yra suskirstytas grafomis pagal maisto tipus. Kiekvienam tipui skiriama skirtingo dydžio grafa, atsižvelgiant į proporcijas, reikalingas kiekvienai dienai.

Jeigu nusprendėte maitintis sveikai, tuomet šis mitybos ratas turėtų būti visuomet po ranka, o jame esantys 5 tipų produktai – visuomet jūsų skrandyje.

Kas jums iš to?

Laikydamiesi mitybos rato taisyklių, jūs jausite energijos antplūdį kasdien. Be to, būsite sveikesni, nes kasdien gausite reikiamą kiekį vitaminų ir mineralų. O stiprus organizmas yra atsparus ligoms. Be to, jums nereikės jaudintis dėl antsvorio.

1. Bulvės, duona + kiti grūdiniai produktai (košės)

Šiuose maisto produktuose gausu skaidulų, vitamino B, kalio, seleno bei šiek tiek mažiau baltymų, geležies, kalcio, vitamino E. Jūsų mitybos branduolį turi sudaryti įvairiausio tipo duona, ryžiai, makaronai, javainiai. Sveikiausia yra valgyti nemaltų grūdų produktus. Per dieną reikėtų suvalgyti mažiausiai 3 vienetus šios kategorijos produktų. Vienas vienetas yra riekelė duonos, pusė bandelės, puodelis dribsnių, trečdalis puodelio virtų ryžių, ar pusė puodelio makaronų.

2. Vaisiai ir daržovės

Vaisiai ir daržovės yra nuostabus vitamino C, folio rūgšties, beta karotino, magnio, kalio, geležies, kalcio šaltinis. Šios grupės produktų galite valgyti kiek tik norite – niekada nebus per daug. Tiesa, žmonės paprastai jų suvalgo tik per mažai.

Per dieną suvalgykite nuo 5 iki 9 vienetų vaisių ir daržovių. Vienas vienetas reiškia 2 šaukštai įvairiausių daržovių, 2 ar 3 šaukštai supjaustytų vaisių, vidutinio dydžio vaisius, stiklinė vaisių ar daržovių sulčių arba šaukštas džiovintų vaisių.

Vaisius ir daržoves geriausia valgyti šviežias, tačiau tinka ir šaldytos, džiovintos. Jas galite patroškinti, išvirti, virti garuose, pasigaminti sriubas, gėrimus.

3. Pienas, sūris, varškė ir jų pakaitalai

Šios kategorijos produktai gali pasigirti gausiu kiekiu kalcio, baltymų, vitaminų A, B2, B12 ir D. Juose taip pat gausu cinko. Vartoti šiuos produktus yra būtina, tiesiog patariama rinktis juos liesesnius.

Drąsiai gerkite liesą pieną, jogurtą, valgykite mažo riebumo varškę ir sūrį. Įprastą pieną galite bandyti pakeisti sojos pienu, kuriame gausu kalcio. Sojos pieną reikėtų išbandyti ypač tiems, kurie negali gerti karvės pieno. Tokiems žmonėms taip pat galima rinktis kokosų pieną.

Per dieną galima suvartoti 2-3 vienetus šios kategorijos produktų. Vienas vienetas atitinka 200 ml pieno, puodelį jogurto, 30 gramų sūrio ar 100 gramų varškės. Pieno produktų ypatingai patariama neignoruoti jauniems žmonėms iki 20 metų, antraip ateityje rizikuoja susirgti osteoporoze.

4. Mėsa ir mėsos pakaitalai

Mėsoje gausu baltymų, geležies, vitamino B, cinko, magnio ir kalio. Mėsos pakaitalais laikomos pupelės, riešutai, sėklos, tofu. Kiekvienam žmogui, kuris nori būti sveikas, patariama valgyti pakankamai baltos mėsos (paukštienos) bei įvairių rūšių žuvies. Taip pat nepamirškite kiaušinių, pupelių, riešutų, tofu, jeigu esate vegetaras.

Per dieną galima suvalgyti 2 ar 3 vienetus šios rūšies produktų. Vieną vienetą atitinka 75 gramai mėsos, 100 gramų žuvies, 1 ar 2 kiaušiniai, 3-4 šaukštai keptų pupelių arba 50 gramų riešutų.

Kadangi šiuose maisto produktuose yra daug geležies, juos labai svarbu vartoti besiruošiančioms vaikų turėti moterims bei vaikams iki 5 metų.

5. Cukrus ir riebalai

Turime pripažinti, kad kai kurie šios kategorijos produktai turi naudingų medžiagų. Tarkim alyvuogių aliejus, kai kurie kepiniai ir šokoladas nėra tokie blogi, kaip galvojate.

Gamindami valgį vartokite nerafinuotą augalinės kilmės aliejų, tačiau ir jo nepadauginkite. Ypač ribokite rafinuotų produktų vartojimą. Jeigu salotas norite pagardinti padažu, patikrinkite, kuris padažas turi mažiausiai riebalų.

Mažindami riebalų kiekį jus pagerinsite savo sveikatą ir sumažinsite riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, galėsite džiaugtis puikia figūra.